Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Κάποιος νά ‘ρθει και να πει τι μας φταίει στον καιρό μας.

Μια βαθειά συγκινητική φωτογραφία ενός μικρού κοριτσιού έκανε τον γύρο του κόσμου. Η φωτογραφία «συνέλαβε» ένα μικρό κορίτσι σε ένα καταυλισμό Σύρων προσφύγων, με τα χέρια τεντωμένα στον αέρα, να παραδίδει τον εαυτό της στην φωτογραφική μηχανή που νόμισε για όπλο!!! (εδώ)
Κάποιος νά ‘ρθει και να πει τι μας φταίει στον καιρό μας.
Σοφία Ντρέκου

«Κάποιος νά ‘ρθει και να πει τι μας φταίει στον καιρό μας.
Κι είναι δύσκολο ν’ αλλάξουμε τον κακό τον εαυτό μας.
Ποιος θα δείξει στα παιδιά τη ζωή τους να προσέχουν;
Ποιος θα μάθει στα παιδιά τη ζωή να προστατεύουν;»
(Poll: «Ποιος θα δείξει;» - 1971)

Ακούγοντας το τραγούδι το οποίο μ' αρέσει πολύ (είναι 3 τραγούδια σε ένα) μου ήρθε συνειρμικά το απόσπασμα από τον Όσιο Ιουστίνο Πόποβιτς που δίνει και την απάντηση στα ασματικά ερωτήματα.


«Οι άγιοι είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι στη γη ζουν τις άγιες, αιώνιες, θείες αλήθειες. Γι᾽ αυτό και οι «Βίοι των Αγίων» αποτελούν στην πραγματικότητα την εφαρμοσμένη Δογματική, επειδή έχουν βιωθεί απ’ αυτούς όλες οι άγιες και αιώνιες δογματικές αλήθειες, σε ολόκληρη τη ζωογόνο και δημιουργική δύναμή τους.

Στους «Βίους των Αγίων» φαίνεται με τον πλέον οφθαλμοφανή τρόπο, ότι τα δόγματα δεν είναι μόνον οντολογικές αλήθειες από μόνες τους και για τον εαυτό τους, αλλ᾽ ότι το κάθε δόγμα είναι πηγή της αιώνιας ζωής και της άγιας πνευματικότητας, σύμφωνα με το παναληθές Ευαγγέλιο του μοναδικού και αναντικατάστατου Σωτήρα και Κυρίου: «τὰ ῥήματα ἃ ἐγὼ λελάληκα ὑμῖν πνεῦμά ἐστιν καὶ ζωή ἐστιν» (Ιω. 6, 63). Διότι, κάθε «ρήμα Κυρίου, κάθε λόγος του Θεού, δίνει μία δύναμη σωστική, αγιαστική, που χαριτώνει, ζωοποιεί και μεταμορφώνει.»[1]
1. Απόσπασμα από το Βιβλίο του Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς, 
«Ο Πρόλογος και ο Επίλογος στους «Βίους των Αγίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου