Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ του Γ.Φ.Τ. ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ(Τ.Ε.Ι. Αργοστολίου)



Το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης είναι πιστοποιημένος οργανισμός παροχής βοήθειας σε άπορους και τελεί υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη.
Το Δ.Σ. αποτελείται από κληρικούς και λαϊκούς και συνεπικουρείται στο έργο του από κληρικούς και πολίτες εθελοντές. Όλη η διαδικασία είναι εθελοντική και ουδείς αμοίβεται για το έργο που προσφέρει.
Οι διαδικασίες επιλογής των οικογενειών και των ατόμων, που χρήζουν βοήθειας είναι αυστηρές και ελέγχονται, διαρκώς. Η επιλογή των προσώπων γίνεται με την προσκόμιση φορολογικής δήλωσης και πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης. Επιπλέον, αξιοποιούνται οι πληροφορίες για την κατάσταση των ανθρώπων, που αντλεί η Εκκλησία από τον περίγυρο αυτών των ατόμων, την ενορία, τη γειτονιά ή το χωριό. Ελέγχεται και παρακολουθείται κάθε ευνοϊκή, γι’ αυτούς, μεταβολή της οικονομικής τους κατάστασης, ώστε να προβαίνουμε , έγκιρα, στις δέουσες ενέργειες. Η όλη διαδικασία γίνεται με εχεμύθεια και σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα ενός εκάστου.
Η βοήθεια, απ’ όπου κι αν έρχεται, καταγράφεται και οι λαμβάνοντες την βοήθεια υπογράφουν, κατά την παραλαβή της, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες ή ελλείμματα και να παρακολουθείται η ποσότητα των τροφίμων και λοιπών ειδών, που λαμβάνει ο καθένας. Οι πηγές της βοήθειας είναι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, η Αρχιεπισκοπή, φιλάνθρωποι, οι οποίοι, συνήθως, δεν επιθυμούν δημοσιότητα, εταιρείες, τοπικές επιχειρήσεις, καταστήματα τροφίμων και λοιπών ειδών οικιακής χρήσης και απλοί πολίτες, που εναποθέτουν τρόφιμα σε επιλεγμένα σημεία, όπου υπάρχουν καλάθια του Γενικού Φιλόπτωχου. Επιπλέον, υπάρχει και η συγκέντρωση υλικού από τους κληρικούς των ενοριών, οι οποίες, συνήθως, προορίζονται για τους συνανθρώπους τους στην ενορία, που έχουν ανάγκη.  
Για τους λόγους, που όλοι γνωρίζουμε, ο αριθμός των ανθρώπων που χρήζουν βοήθειας, τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί, δραματικά. Ο αριθμός, σήμερα, είναι εκατονταπλάσιος, από αυτόν που υπήρχε, πριν την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης.  Παλαιότερα, οι βοηθούμενοι ήταν οικογένειες, με σοβαρά οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα, ανήμποροι προς εργασία, ηλικιωμένοι και άτομα, εξαρτημένα από ουσίες και άτομα με ειδικές ανάγκες. Σήμερα, οι περισσότεροι είναι παραγωγικά άτομα, ευρισκόμενα σε κατάσταση ανεργίας. Πολλοί από αυτούς βοηθούν το έργο του Γενικού Φιλόπτωχου.
Εκτός από την παροχή βοήθειας σε είδος, το Γενικό Φιλόπτωχο προσπαθεί να παρέμβει και με άλλους τρόπους στην στήριξη των οικονομικά αδύναμων. Διοργάνωσε, σε συνεργασία με καθηγητές και την Αντιπεριφέρεια, υποστηρικτική διδασκαλία σε άπορους μαθητές και διένειμε σε συνεργασία με τις ενορίες και την τοπική αυτοδιοίκηση σημαντικό όγκο τροφίμων, οικιακών σκευών και κλινοσκεπασμάτων σε σεισμόπληκτους. Με τη βοήθεια συμπατριωτών μας, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, εγκαταστάθηκε σημαντικός αριθμός προκατασκευασμένων κατοικιών στο Ληξούρι σε σεισμόπληκτους, με ολοσχερή καταστροφή της κατοικίας των. Τα Χριστούγεννα φιλοξένησε πρωτοβουλία πολιτών και διοργάνωσε παζάρι τοπικών προϊόντων, ειδών οικοτεχνίας και έργων χειροτεχνίας και τέχνης. Μέρος αυτών των ανθρώπων ήταν από τους υποστηριζόμενους από το Γενικό Φιλόπτωχο, άλλοι απειλούνται να βρεθούν σε αυτή την κατάσταση και αρκετοί έλαβαν μέρος, μόνο και μόνο, για να βοηθήσουν συνανθρώπους. Με την ενέργεια αυτή, θέλαμε να δείξουμε ότι οι άνθρωποι, που έχουν περιέλθει σε κατάσταση φτώχιας δεν είναι άχρηστοι ή τεμπέληδες, αλλά άνθρωποι παραπάνω από χρήσιμοι για την κοινωνία και την παραγωγή. 
Το πηγάδι που άνοιξε δεν έχει πάτο. Τίποτα δεν είναι αρκετό απ’ όσα κάνουμε εμείς κι απ’ όσα κάνουν κι άλλοι φορείς. Η κατάσταση επιδεινώνεται, διαρκώς, κι όσοι κι αν είναι αυτοί που λαμβάνουν μέρος στις προσπάθειες παροχής βοήθειας και αντιστροφής της κατάστασης φτώχιας, παραμένουν λίγοι και αδύναμοι. Το πρόβλημα στέγης είναι ακόμα μικρό, αλλά ανησυχούμε για τις διαστάσεις, που μπορεί να λάβει, αν εφαρμοστούν τα μέτρα, που ακούγονται.  

Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, οι προσπάθειες οργάνωσης όλων μας προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχιστούν και το Γενικό Φιλόπτωχο είναι έτοιμο για κάθε βοήθεια και συμμετοχή στην αναζήτηση λύσεων.
Είναι φανερό από τα λίγα που είπαμε πόσο σημαντική μπορεί να είναι η βοήθεια των απόδημων συμπατριωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου